Εξοπλισμός: Η εμπειρία του ύπνου

Α Decrease font Enlarge font
Εξοπλισμός: Η εμπειρία του ύπνουΠηγή: iStock

Ανεξάρτητα από όλες τις υπόλοιπες παροχές, πρώτα και πάνω από όλα, η βασική λειτουργία ενός ξενοδοχείου είναι να προσφέρει διανυκτέρευση, δηλαδή ύπνο. Είτε πρόκειται για διακοπές είτε για επαγγελματικό ταξίδι, οι πελάτες ενός ξενοδοχείου έχουν ανάγκη να απολαμβάνουν καλό ύπνο για να αποκτούν καλή διάθεση και ενέργεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν και τις υπόλοιπες υπηρεσίες του καταλύματος (εστιατόριο, γυμναστήριο, κολύμπι, bar κ.λπ.).

Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι το 73% των επισκεπτών ξενοδοχείων θεωρούν ότι ο καλός ύπνος είναι η πιο σημαντική προσφερόμενη υπηρεσία ενώ σε άλλη έρευνα που διεξήχθη παγκοσμίως με σκοπό να αποκαλύψουν τις προτεραιότητές τους για τη διαμονή σε ένα ξενοδοχείο, το 64% δήλωσαν ότι αυτό που κάνει ένα ξενοδοχείο ξεχωριστό, είναι το στρώμα.

Ωστόσο για τον ξενοδόχο, το να επιλέξει ένα καλό τύπο στρώματος ενέχει μεγαλύτερες προκλήσεις από το στρώμα που επιλέγει κάποιος για το σπίτι του, καθώς το ξενοδοχειακό στρώμα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει οποιονδήποτε πελάτη, ανεξαρτήτως σωματικής διάπλασης, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αποδίδει τα μέγιστα της απόδοσής του.

Οι λύσεις που προσφέρει η αγορά είναι πολλές: στρώματα από φυσικά υλικά, χειροποίητα, ανωστρώματα, αδιάβροχα και βραδυφλεγή υφάσματα και εσωτερικά υλικά, μονά στρώματα που ενώνονται για να γίνουν εύκολα διπλά. Τα βασικά τους χαρακτηριστικά όμως είναι η ανατομικότητα και η ορθοπεδικότητα των στρωμάτων τα οποία προσαρμόζονται στις καμπύλες του σώματος, διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη στη φυσική της θέση.

Με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013 στους επισκέπτες της ξενοδοχειακής αλυσίδας Four Seasons, το 90% απάντησε ότι έχει συγκεκριμένη προτίμηση σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του στρώματος, με τους μισούς να «ψηφίζουν» υπέρ του μέτριου, το ένα τρίτο να επιλέγει το σκληρό και μια μικρή μειοψηφία να προτιμά το μαλακό. Εκτός από τη σταθερότητα του στρώματος, σημαντικό ρόλο παίζει ο αριθμός των ανεξάρτητων ελατηρίων, ο τύπος αφρού που χρησιμοποιείται καθώς και αν ένα στρώμα διαθέτει αεροθαλάμους. Οι εταιρείες στρωμάτων δίνουν τη λύση για κάθε ξενοδοχειακή ανάγκη.

Μαξιλάρια

Για την ολοκλήρωση της απόλυτης εμπειρίας ύπνου, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μαξιλάρια, τόσο σε ό,τι αφορά τα υλικά τους (αντιαλλεργικά, αντιβακτηριδιακά, πλενόμενα,κλπ.) όσο και σε ό,τι αφορά το μέγεθος και τη σταθερότητά τους. Μάλιστα πολλά ξενοδοχεία διαθέτουν pillow menu, ένα μικρό κατάλογο με τα διαθέσιμα είδη μαξιλαριών που μπορεί να ζητήσει επιτόπου ο επισκέπτης.

 

Extra tip: Πολλά ξενοδοχεία του εξωτερικού προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να επιλέξουν εκ των προτέρων τον τύπο του στρώματος που θα έχει το δωμάτιό τους, επιλέγοντας από τη διαθέσιμη γκάμα που προσφέρει το ξενοδοχείο. Έτσι, η εμπειρία είναι εξατομικευμένη και ο πελάτης αισθάνεται ότι το ξενοδοχείο είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες του.