Εξοπλισμός: Και εγένετο... φως!

Α Decrease font Enlarge font
Εξοπλισμός: Και εγένετο... φως!

Για τα ξενοδοχεία, όπου οι φιλοξενούμενοι ξεκουράζονται, διασκεδάζουν, εργάζονται, δειπνούν, έχουν κοινωνικές επαφές, ο τεχνητός φωτισμός καλείται να παίξει τον απαιτητικό ρόλο της δημιουργίας κατάλληλης ατμόσφαιρας αλλά και συναισθημάτων άνεσης, χαλάρωσης, ηρεμίας και ευχαρίστησης. Αν σε αυτή την εξίσωση μπει και το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, γίνεται σαφές ότι η επιλογή του κατάλληλου για κάθε χώρο συστήματος φωτισμού είναι μια υπόθεση με υψηλές απαιτήσεις. Επιπλέον, ο κατάλληλος φωτισμός των όψεων του ξενοδοχείου και ειδικά της πρόσοψης είναι σημαντικός για την ανάδειξη του κτιρίου, τονίζοντάς το αρχιτεκτονικά, χωρίς να δημιουργεί φωτορύπανση και εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στα ξενοδοχεία είναι πλέον πάρα πολλές και ιδαίτερα αποδοτικές. Δεδομένου ότι ο κλάδος της φιλοξενίας είναι ένας από τους πιο ενεργοβόρους τομείς, με το φωτισμό να αφορά το 42% της χρησιμοποιούμενης ενέργειας, γίνεται σαφές ότι οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι νέες τεχνολογίες στις πηγές φωτισμού, στα φωτιστικά σώματα και στα συστήματα ελέγχου του φωτισμού μπορούν να συμβάλλουν στο σημαντικό περιορισμό του κόστους λειτουργίας των εγκαταστάσεων φωτισμού.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η τεχνολογία των φωτοδιόδων (LEDs), η οποία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης, ιδίως όταν συνδυάζονται με συστήματα ελέγχου φωτισμού. Τα LEDs έχουν ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια και συντελούν στη σημαντική μείωση δαπανών συντήρησης του φωτισμού ενώ χάρη στη χαμηλή απώλεια θερμότητας, το κτίριο χρειάζεται λιγότερη ψύξη.

Αίθουσες υποδοχής – lobby

Η πρώτη εντύπωση είναι η πιο σημαντική και αυτό ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Οι αίθουσες υποδοχής οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι χρειάζεται να δημιουργούν μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, εμπνέοντας ταυτόχρονα επαγγελματισμό. Ανάλογα με τις ώρες τις ημέρας ή με το επίπεδο του εξωτερικού φωτισμού, τα σύγχρονα συστήματα ελέγχου μπορούν να δημιουργούν προκαθορισμένα σενάρια φωτισμού με το άγγιγμα ενός κουμπιού. Παράλληλα, ο φωτισμός βοηθά στον προσανατολισμό και την καθοδήγηση των φιλοξενούμενων.

Η τεχνική που συχνά χρησιμοποιείται βασίζεται στη δημιουργία πολλαπλών στρωμάτων ή επιπέδων φωτισμού. Για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα στρώματα από χωνευτά φωτιστικά οροφής (downlights), ένα στρώμα έμμεσου φωτισμού (‘κρυφός’ φωτισμός κυρίως με ταινίες LED), ένα στρώμα διακοσμητικού φωτισμού (διακοσμητικά φωτιστικά όπως για παράδειγμα πολυέλαιοι, επιτραπέζιες λάμπες και φωτιστικά δαπέδου), πιθανότατα ένα στρώμα προβολών από ειδικό εξοπλισμό στους τοίχους και ένα ή και περισσότερα στρώματα φωτισμού με χρήση χρώματος.

Σαλόνια και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι

H σύγχρονη προσέγγιση στο φωτισμό των συνήθως μεγάλων αυτών χώρων καλεί για δημιουργία δυναμικών χώρων με έντονο δράμα με σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού των πελατών. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως για παράδειγμα τα LEDs, οι οπτικές ίνες και η δημιουργική ενσωμάτωσή τους στην αρχιτεκτονική και διακόσμηση του χώρου μαζί με την αυξανόμενη χρήση χρώματος αρχίζουν να συνδυάζονται για τη δημιουργία της επιθυμητής ατμόσφαιρας.

Διάδρομοι

Συνήθως πρόκειται για τους πιο άχαρους χώρους ενός ξενοδοχείου οι οποίοι τις περισσότερες φορές στερούνται φυσικού φωτισμού. Εδώ ο τεχνητός φωτισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για την ασφάλεια των φιλοξενούμενων όσο και για την καθοδήγησή τους στα δωμάτια ενώ με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορούν να αναδειχτούν διακοσμητικές λεπτομέρειες και έργα τέχνης προκειμένου να γίνουν πιο φιλικοί αυτοί οι τόσο απαραίτητοι χώροι. Το ίδιο ισχύει και για τα κλιμακοστάσια.

Δωμάτια

Εδώ κάντε τους πελάτες σας να νιώσουν σαν το σπίτι τους από τη στιγμή που θα έρθουν μέχρι τη στιγμή που θα αποχωρήσουν, χρησιμοποιώντας αποδοτικό φωτισμό στα δωμάτια με επιτραπέζια, απλίκες και κρεμαστά φωτιστικά που θα προσφέρουν φωτεινές αποχρώσεις παρόμοιες με τις ανέσεις του σπιτιού τους.

Η δυνατότητα να προσφέρεται στον επισκέπτη ένας βαθμός ελέγχου του φωτισμού κρίνεται πλέον απαραίτητη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την έντασή του ανάλογα με τις ανάγκες (χαλάρωση, εργασία, κ.λπ.).

Εστιατόρια και bar

Τα εστιατόρια και τα bar είναι πρωτίστως χώροι κοινωνικής συνεύρεσης και για το λόγο αυτό ο φωτισμός θα πρέπει να κερδίζει τα θετικά τους σχόλια. Οι πελάτες εστιατορίου ή bar πρέπει να αισθάνονται ότι ο φωτισμός είναι άνετος και κατάλληλος, να είναι σε θέση να διαβάσουν το μενού με ευκολία και να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επιπρόσθετα ο φωτισμός θα πρέπει να προσδίδει ενδιαφέρον στο χώρο.

Η οπτική μονοτονία προκαλεί κούραση και ανία. Το μυστικό είναι η δημιουργία μιας σειράς επιπέδων-στρωμάτων φωτισμού, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται οπτική ποικιλία και ενδιαφέρον.

Έλεγχος φωτισμού

Τα συστήματα ελέγχου φωτισμού εγγυώνται τη δημιουργία της επιθυμητής ατμόσφαιρας με την εφαρμογή προκαθορισμένων «σκηνικών» κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σε ένα περιβάλλον που οι απαιτήσεις για φωτισμό αλλάζουν κατά τη διάρκεια του 24ωρου, τα συστήματα ελέγχου του φωτισμού προσφέρουν ευελιξία στη χρήση των χώρων καθώς δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής των συνθηκών φωτισμού στις διαφορετικές κατά περίπτωση ανάγκες του χώρου.

Μικρά tips φωτισμού

- Τα δωμάτια δεν πρέπει να είναι κακοφωτισμένα. Δεν είναι καθόλου βολικό ένα δωμάτιο όπου κυριαρχεί το ημίφως ακόμα και όταν όλα τα φώτα του είναι αναμμένα.
- Τα φωτιστικά που βρίσκονται δεξιά και αριστερά στο κρεββάτι δεν είναι για γενικό φωτισμό αλλά για διάβασμα ή χαλάρωση. Προτιμήστε κάποια που θα δίνουν στυλ στο χώρο και ιδανικά να έχουν ρυθμιστή της έντασης του φωτός.
- Τα μπάνια από την άλλη πρέπει να έχουν επαρκή φωτισμό για εργασίες λεπτομέρειας, όπως είναι το ξύρισμα ή το μακιγιάζ. Το λευκό φως δεν είναι σωστό για τα μπάνια καθώς κάνουν το πρόσωπο να δείχνει χλωμό.
- Οι συνήθως αδιάφοροι διάδρομοι μπορούν να φωτιστούν κατάλληλα ώστε να γίνεται παιχνίδισμα με το φως και τα χρώματα και να τονίζονται κάποια διακοσμητικά στοιχεία τους. Επίσης είναι σημαντικό να είναι επαρκώς φωτισμένοι ώστε να είναι ασφαλείς και να κατευθύνουν τους επισκέπτες προς τα δωμάτια.
- Δημιουργήστε ζεστό περιβάλλον στα εστιατόρια και τα bar που να προσαρμόζεται ανάλογα με την ώρα της ημέρας ώστε οι επισκέπτες να νιώθουν άνετα να περάσουν χρόνο εκεί.
- Επενδύστε σε κάποιο σύστημα φωτισμού για τους χώρους συνεδρίων και εκδηλώσεων που να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται εύκολα στην εκάστοτε εκδήλωση: άλλο φωτισμό χρειάζεται ένα συνέδριο στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιούνται και συστήματα προβολής σε οθόνες και άλλα μια κοινωνική εκδήλωση όπως μια γαμήλια δεξίωση ή ένα πάρτυ.
- Οι ανάγκες για εξοικονόμηση ενέργειας δεν καλύπτονται επαρκώς με την αλλαγή των λαμπτήρων πυράκτωσης σε LED. Προτιμήστε να επενδύσετε σε μια ολική μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας από έναν εξειδικευμένο σύμβουλο φωτισμού, ο οποίος θα αναδείξει τους χώρους του ξενοδοχείου, θα καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες του και θα φροντίσει τα θέματα κατανάλωσης.