Οι 10 τάσεις διακόσμησης που θα κυριαρχήσουν το 2019

Α Decrease font Enlarge font
Οι 10 τάσεις διακόσμησης που θα κυριαρχήσουν το 2019

Οι πελάτες των ξενοδοχείων έχουν πλέον υψηλές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που θέλουν να απολαμβάνουν ενώ εκτιμούν την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση σε όλα τα επίπεδα. Αυτά αντανακλώνται και στις επιλογές κατασκευής και διακόσμησης των σύγχρονων ξενοδοχείων. Η βρετανική ιστοσελίδα Hotel Designs συγκέντρωσε τις 10 βασικές τάσεις διακόσμησης που θα κυριαρχήσουν στα ξενοδοχεία την επόμενη χρονιά.

1. Εμπειρίες ακόμα πιο προσωποποιημένες

Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία αξέχαστων εμπειριών για τους πελάτες τους και όχι απλά να προσφέρουν άνετη διαμονή και υπηρεσίες. Θα μάθουν να είναι δημιουργικοί στο να προσαρμόζουν τις παροχές τους στις προτιμήσεις των φιλοξενούμενων,  αντλώντας έμπνευση από τα boutique ξενοδοχεία. Οι επισκέπτες μπορούν να περιμένουν εξατομικευμένα μηνύματα καλωσορίσματος και δωμάτια σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, καθώς και μοναδικά προϊόντα επιμελημένα από το ξενοδοχείο.

Η boutique προσέγγιση του σχεδιασμού του ξενοδοχείου συμβάλλει στη δημιουργία πραγματικά γνήσιας και συναρπαστικής εμπειρίας που οι σύγχρονοι επισκέπτες, ειδικά οι millenials, περιμένουν αυτές τις μέρες.

2. Σαν στο σπίτι τους

Παίρνοντας παραδείγματα από τα υψηλής ποιότητας καταλύματα Airbnb, τα ξενοδοχεία προσθέτουν καφετιέρες, ακόμη και κουζινάκια στα δωμάτια, για να εξυπηρετήσουν τους μακροχρόνιους επισκέπτες τους. Οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών μπαίνουν σε κάθε δωμάτιο, για να μην αναφέρουμε τη συνδεσιμότητα wifi, η οποία είναι ακόμη καλύτερη από την ευρυζωνική σύνδεση στο σπίτι τους.

 

3. Εκλεκτικό στυλ

Πέρασαν οι εποχές που όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου ήταν ακριβώς ίδια, διακοσμημένα με τη δημοφιλή ουδέτερη χρωματική παλέτα της τελευταίας δεκαετίας.

Τα ξενοδοχεία πλέον διαμορφώνουν τα δωμάτια τους με πιο φυσικό και φιλόξενο τρόπο συνδυάζοντας εκλεκτικά στοιχεία, χρώματα σε αντίθεση και έντονους συνδυασμούς στα δωμάτια. Οι επισκέπτες θα βρουν περισσότερη τοπική χειροποίητη διακόσμηση, απροσδόκητους συνδυασμούς υφής, ακόμη και vintage υφάσματα - κάτι που οι συχνοί ταξιδιώτες εκτιμούν ιδιαίτερα.

4. Τεχνολογία έξυπνου δωματίου

Οι ταξιδιώτες ήδη χρησιμοποιούν τα mobile bookings και τις mobile πληρωμές, αλλά το μέλλον είναι οι ψηφιακές κλειδαριές, τα μηνύματα κειμένου στη reception αντί για κλήσεις και οι επιλογές διαφόρων ειδών προτιμήσεων στο δωμάτιο, όπως η θερμοκρασία, ο φωτισμός ή ακόμα και ο τύπος των προϊόντων περιποίησης. Αυτή η τάση στο σχεδιασμό του ξενοδοχείου θα απαιτήσει ακόμη μεγαλύτερη απλότητα διακόσμησης δωματίων, η οποία θα δόσει έμφαση στο ανακυκλωμένο ξύλο και τα οργανικά υλικά.

5. Προσωποποιημένη ψυχαγωγία

Το 2019, οι επισκέπτες θα βλέπουν στις ξενοδοχειακές τηλεοράσεις το δικό τους αποθηκευμένο περιεχόμενο από το Netflix, το Amazon Prime, το YouTube και άλλες πλατφόρμες, όπως έχουν συνηθίσει να κάνουν στο σπίτι τους. Πρόκειται για τον πιο καινοτόμο σχεδιασμό του ξενοδοχείου ο οποίος θα βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη και θα τον κάνει να αισθάνεται πιο άνετα. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν ακόμα την αίσθηση της εξατομικευμένης και φιλικής φιλοξενίας που αναζητούν από ένα ξενοδοχειακό δωμάτιο.

6. Το εσωτερικό συναντά το εξωτερικό

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τάσεις σχεδιασμού του ξενοδοχείου είναι η τάση να μεταφερθεί η υπαίθρια εμπειρία στο εσωτερικό, όπως το lobby και τους διαδρόμους των ξενοδοχείων. Το 2019 τα ξενοδοχεία θα βλέπουν περισσότερους εσωτερικούς καταρράκτες, βεράντες και αίθρια για όλες τις εποχές, τραχιά έπιπλα εξωτερικού χώρου, πανέμορφα φυτά και πανοραμική θέα. Αυτή η τάση στο σχεδιασμό του ξενοδοχείου θα βοηθήσει τους επισκέπτες να απολαύσουν τη φύση ενώ μένουν στο προστατευμένο εσωτερικό περιβάλλον, δημιουργώντας μια εντελώς μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Επιπλέον, οι οδηγίες για αειφορία σε ό,τι αφορά το design κατευθύνουν τους αρχιτέκτονες να αξιοποιούν τις φυσικές πηγές φωτός και θερμότητας.

7. Πολυ-λειτουργικοί χώροι

Οι αίθουσες συναντήσεων θα γίνουν πιο ευέλικτες, ικανοποιώντας διάφορους τύπους λειτουργιών, από οικογενειακές συγκεντρώσεις μέχρι μεγάλα συνέδρια, χάρη στην έξυπνη χρήση ρολών, διαχωριστικών, θυρών και πριζών που είναι ενσωματωμένες στα δάπεδα. Τα ξενοδοχεία θα προσφέρουν περισσότερους χώρους συνεργασίας που θα είναι διαθέσιμοι τόσο για τους πελάτες τους όσο και για τους επισκέπτες.

8. Ξενοδοχεία φιλικά προς το περιβάλλον

Το 2019, τα ξενοδοχεία θα επικεντρωθούν περισσότερο στη χρήση περιβαλλοντικά βιώσιμων πρακτικών, από τη χρήση φυσικών και ανακυκλωμένων / ανακυκλώσιμων οικοδομικών υλικών έως τη χρήση ηλιακών συλλεκτών και την ανακύκλωση κάθε είδους αναλώσιμων, ακόμα και των λινών. Θα δούμε περισσότερες πρωτοβουλίες για τη μέτρηση και μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και τη χρήση φωτισμού LED, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.

Αναφορικά με το σχεδιασμό, αυτή η τάση καλεί τα ξενοδοχεία να ενσωματώσουν περισσότερα ζωντανά φυτά και φυσικό φως στα σχέδιά τους.

9. Η εξέλιξη του lobby

Τα ξενοδοχεία μετατρέπουν την περιοχή του lobby σε ένα εκτεταμένο σαλόνι με πολλά άνετα καθίσματα, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να έχουν ιδιωτικές στιγμές χωρίς ταυτόχρονα να αισθάνονται μοναξιά. Τα lobbies θα γίνουν επίσης πιο φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς μεγάλες γλάστρες χρησιμοποιούνται για να χωρίσουν το χώρο σε πιο μικρές και οικείες περιοχές. Το lobby του 2019 γίνεται ένα clubhouse όπου οι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν διάφορες δραστηριότητες. Αυτή η σημαντική τάση στο ξενοδοχειακό design έχει ήδη οδηγήσει τις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες να ανακανίσουν πλήρως τα lobbies τους δημιουργώντας μοναδικά, εξατομικευμένα περιβάλλοντα.

10. Ενσωμάτωση τοπικών προϊόντων

Το 2019, τα ξενοδοχεία θα ενσωματώσουν τον τοπικό πολιτισμό στην εμπειρία του επισκέπτη. Το ξενοδοχείο του μέλλοντος θα αποτελέσει ένα κεντρικό σημείο πηγής εσόδων για τους ντόπιους, καθώς οι ξενοδόχοι αγκαλιάζουν το τοπικό λιανικό εμπόριο και αναθέτουν περισσότερες υπηρεσίες στις τοπικές επιχειρήσεις, όπως στεγνό καθάρισμα, παραδόσεις, προμήθειες λουλουδιών, κ.ά.. 

Τα ξενοδοχεία γίνονται επίσης πολιτιστικοί κόμβοι όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μαθήματα γυμναστικής, μασάζ, συναυλίες, τέχνες και πολλά άλλα μαζί με τους ντόπιους. Αυτή η τάση απαιτεί από τα ξενοδοχεία να προσθέσουν τοπικές πινελιές στο σχεδιασμό τους ξενοδοχείου, καθώς και τη συμμετοχή τοπικών σχεδιαστών και καλλιτεχνών για να δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Ο κλάδος της φιλοξενίας θα εξελίσσεται ταχέως το 2019. Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να βρουν δημιουργικούς τρόπους για να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες των σύγχρονων ταξιδιωτών, ιδιαίτερα των millenials που σήμερα αποτελούν την πλειονότητα των συχνών ταξιδιωτών, οι οποίοι ταυτόχρονα επιθυμούν να διατηρούν τον προϋπολογισμό του ταξιδιού τους σε ελεγχόμενα επίπεδα. Όσο αλλάζουν οι προτιμήσεις των καταναλωτών και όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, ο σχεδιασμός των ξενοδοχείων θα πρέπει να ενσωματώνει όλες τις απαιραίτητες καινοτομίες.