Θετικός ο απολογισμός της χρονιάς...με προκλήσεις ξεκινά το 2019

Α Decrease font Enlarge font
Θετικός ο απολογισμός της χρονιάς...με προκλήσεις ξεκινά το 2019

Πολύ καλές επιδόσεις σημείωσε και το 2018 ο ελληνικός τουρισμός τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο εισπράξεων δίνοντας νέα αναπτυξιακή δυναμική στον κλάδο, με τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς να είναι οι πρωταγωνιστές της χρονιάς. Ωστόσο οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι η επόμενη χρονιά χρειάζεται προσοχή καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως οι προκρατήσεις είναι μειωμένες και τα στοίχημα θα παιχτεί κυρίως στο θέμα των εισπράξεων.

Αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά +12,3% ή σχεδόν +1,9 εκατ. θέσεις στο σύνολο της σεζόν σημειώθηκε το 2018 σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2017. Αύξηση εμφάνισαν όλοι μήνες για την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Στατιστικό Δελτίο Νοεμβρίου του ΙΝΣΕΤΕ.

Στην πρώτη θέση, σε ποσοστό αύξησης και σε απόλυτους αριθμούς, βρέθηκε η Γερμανία παρουσιάζοντας αύξηση +22,9% και +643 χιλ. θέσεις. Ακολούθησε η Πολωνία με +258 χιλ./+34,0% και στην τρίτη θέση βρέθηκε το Ην. Βασίλειο +234 χιλ./+7,3%. Στην τέταρτη θέση η Ολλανδία παρουσίασε αύξηση +112 χιλ./ +13,6% και στην πέμπτη θέση η Ιταλία +96 χιλ./+9,1%. Η Γαλλία κατέγραψε αύξηση +13,0%/+97 χιλ. ακολουθούμενη από την Τσεχία +90 χιλ./+23,2%. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν το Ισραήλ και η Σουηδία με +9,2%/+42 χιλ. και η Σουηδία +5,9%/+36 χιλ. Τέλος, οι υπόλοιπες χώρες παρουσίασαν αύξηση +9,2% ή +311 χιλ. θέσεις.

Σε επίπεδο δεκαμήνου, στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων +12,4%. Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+18,9%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+10,3%). Οι διεθνείς οδικές αφίξεις, μειώθηκαν κατά -2,1%.

Εισπράξεις

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, που υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 9,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 14.205 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 12,2% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 9.900 εκατ. ευρώ και στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 κατά 2,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3.951 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 12,3% και διαμορφώθηκαν στα 6.270 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν άνοδο κατά 12,0% και διαμορφώθηκαν στα 3.629 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 16,9% και διαμορφώθηκαν στα 2.513 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 9,3% και διαμορφώθηκαν στα 845 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης μειώθηκαν κατά 6,8% και διαμορφώθηκαν στα 1.750 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 19,7% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 311 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση κατά 17,4% και διαμορφώθηκαν στα 812 εκατ. ευρώ.

Αφίξεις

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 10,3% και διαμορφώθηκε στις 25.957 χιλ. ταξιδιώτες, ένα- ντι 23.535 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2017.Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 13,6%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών αυξήθηκε κατά 5,0%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαμορφώθηκε στις 18.631 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 παρουσίασε μείωση κατά 2,2% και διαμορφώθηκε στις 7.326 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 16,8%, ενώ αυτή από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 15,4%.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 25,1% και διαμορφώθηκε στις 3.647 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ και αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 2,9% και διαμορφώθηκε στις 1.327 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε μικρή μείωση κατά 0,5% και διαμορφώθηκε στις 2.612 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 15,5% και διαμορφώθηκε στις 449 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 19,0% και διαμορφώθηκε στις 851 χιλ. ταξιδιώτες.

Οι προβλέψεις για το 2019

Οι παράγοντες της αγοράς είναι συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά την επόμενη χρονιά. Οι περισσότεροι τονίζουν ότι μετά από σχεδόν μια τριετία συνεχών αυξήσεων, οι προορισμοί έχουν φτάσει στο ανώτερο επίπεδο επισκεπτών που μπορούν να δεχτούν και, στην καλύτερη περίπτωση, φέτος θα υπάρξει μια σταθεροποίηση. Ήδη, τα πρώτα στοιχεία των προκρατήσεων δείχνουν μια υστέρηση στο ρυθμό τους, αν και ακόμα είναι εξαιρετικά νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία των πρώιμων κρατήσεων για το 2019 στη γερμανική αγορά δείχνουν ότι το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο καταγράφεται σημαντική υστέρηση προς τους μεγάλους θερινούς προορισμούς της χώρας μας, όπως την Κρήτη και τη Ρόδο, σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή πέρυσι.

Μείωση παρατηρείται και για την Ισπανία, ενώ, αντίθετα, η ζήτηση για την φτηνή Τουρκία κινείται στα ύψη. Πάντως σε ό,τι αφορά την αγορά της Γερμανίας, η Traveltainment, ο κορυφαίος πάροχος στοιχείων κρατήσεων στα 10 μεγαλύτερα αεροδρόμια σε προορισμούς των Γερμανών, δείχνει για τον Οκτώβριο μείωση 17% για το Ηράκλειο (μετά τη μείωση κατά 13% τον Σεπτέμβριο) και μείωση 2% για τη Ρόδο. Οι κρατήσεις αφορούν τόσο τις χειμερινές αποδράσεις των Γερμανών όσο και τις early booking προσφορές για τα πακέτα του καλοκαιριού του 2019.

Ο μεγάλος νικητής στις κρατήσεις του Οκτωβρίου είναι η Αττάλεια και ο μεγάλος χαμένος η Ισπανία, δεί- χνοντας μια σαφή τάση των Γερμανών να μεταπηδήσουν σε φτηνότερους προορισμούς, τουλάχιστον σε αυτήν την περίοδο των πρώιμων κρατήσεων.

Η Αττάλεια είχε αύξηση 39%, μετά από διψήφια αύξηση και τον Σεπτέμβριο, και παρέμεινε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο προορισμού από πλευράς όγκου κρατήσεων με μερίδιο 29% επί του συνόλου των κρατήσεων στα 10 κορυφαία αεροδρόμια των Γερμανών.

Αντίθετα, η ζήτηση για την Ισπανία παρέμεινε αδύναμη. Οι κρατήσεις στην Πάλμα μειώθηκαν κατά 33%, μια δραματική επιδείνωση μετά από των πτώση κατά 17% το Σεπτέμβριο και τις αδύναμες πωλήσεις τους τελευταίους μήνες. Ο αερολιμένας της Μαγιόρκα είχε μερίδιο μόλις 15% επί του συνόλου των κρατήσεων στα top 10 αεροδρόμια προορισμού.

Τα Κανάρια Νησιά επίσης διατήρησαν την αρνητική τάση των κρατήσεων φέτος, με μειώσεις από 14% έως 18% στα 4 αεροδρόμια των νησιών: Fuerteventura (-17%), Λας Πάλμας (-16%), Ν.Τενερίφη (-18%) και Arrecife (-15%).

Η Χουργκάντα της Αιγύπτου, επίσης, μετά από ένα χρόνο πολύ ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, είχε μείωση 11% τον Οκτώβριο (όπως μείωση είχε και τον Σεπτέμβριο), ωστόσο, ξεπέρασε την Πάλμα και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος αερολιμένας με μερίδιο 20% στο σύνολο των κρατήσεων αυτό το μήνα. Η μείωση αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση κατά 12% για το άλλο σημαντικό αεροδρόμιο της Αιγύπτου, Marsa Alam.

Τα στοιχεία κρατήσεων της Traveltainment προέρχονται τόσο από τα ταξιδιωτικά γραφεία όσο και τους ηλεκτρονικούς tour operators.

Οι προοπτικές

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξενοδοχειακών παραγόντων της χώρας, εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, θα δούμε την Τουρκία να «κλείνει» από τους πρώτους μήνες του 2019 και τους tour operators να απαιτούν από τους ξενοδόχους της Ελλάδας και της Ισπανίας να δώσουν μεγαλύτερες εκπτώσεις για να προσελκύσουν κρατήσεις. Και όσο το ποσοστό διαθέσιμων κλινών δεν «γεμίζει», τόσο η πίεση για περαιτέρω εκπτώσεις στα ξενοδοχεία θα αυξάνεται.

Ακόμα και η Ισπανία που έχει αποδείξει ότι αντέχει να έχει λιγότερες αφίξεις διατηρώντας τις τιμές της σε υψηλά επίπεδα, φέτος έχει αρχίσει και αυτή να ρίχνει τις τιμές. Και στην Ελλάδα, συχνά οι ξενοδόχοι μέσω των εκπτώσεων επιδοτούν τις αφίξεις, υπό την πίεση των υποχρεώσεων που έχουν. Βεβαίως, η στάση αυτή αποβαίνει σε βάρος των εσόδων τους και της κερδοφορίας τους.

Μετά απο τρία χρόνια έντονης αύξησης των αφίξεων, που συνοδεύεται τόσο από την προσθήκη νέων ξενοδοχειακών κλινών όσο και από την έξαρση του φαινομένου μίσθωσης σπιτιών σε τουρίστες, το 2019 φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη χρονιά σκληρής δοκιμασίας για το σύνολο της προσφοράς στον τομέα της φιλοξενίας στη χώρα μας: Θα καταφέρουν τα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα να διατηρήσουν τις τιμές, που διαμορφώθηκαν από την αυξημένη ζήτηση ή η μειωμένη ζήτηση θα οδηγήσει σε εκπτώσεις για να μην μείνουν με κενές κλίνες τουλάχιστον στις περιόδους εκτός αιχμής;

Ας μην ξεχνάμε ότι η έκρηξη των αφίξεων τα τελευταία χρόνια προήλθε πρωτίστως από τα προβλήματα των φτηνών γειτονικών προορισμών και δευτερευόντως από όσα έκανε ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Τώρα που οι φτηνοί προορισμοί ανακάμπτουν πλήρως, θα φανεί εάν ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να διατηρήσει τα τελευταία επιτεύγματα, χωρίς να χάσει την τιμή του.

Το βέβαιο είναι ότι η ανάγκη για αναβάθμιση και προσθήκες στις δημόσιες υποδομές θα αναδειχθεί με επιτακτικό τρόπο... Και, ίσως, να ανοίξει ένας πραγματικός διάλογος για να μη δίνουμε πανηγυρικούς τόνους μόνο στους αριθμούς εάν αυτοί δεν λένε όλη την αλήθεια...