ΞΕΕ: Οι νέες τάσεις στα ξενοδοχεία στο 3ο Διεθνές Φόρουµ Φιλοξενίας

Α Decrease font Enlarge font
ΞΕΕ: Οι νέες τάσεις στα ξενοδοχεία στο 3ο Διεθνές Φόρουµ Φιλοξενίας

Τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της φιλοξενίας και οι νέες ξενοδοχειακές τάσεις σε διεθνές επίπεδο αναδείχθηκαν στο 3ο Διεθνές Φόρουµ Φιλοξενίας, που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο της Ελλάδας, το Σάββατο, 23 Νοεµβρίου 2019, στα πλαίσια της έκθεσης ΧΕΝΙΑ, η οποία ήταν και χρυσός χορηγός του Φόρουμ.

Στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα του Metropolitan Expo, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, αφού ευχαρίστησε όλους τους ξενοδόχους, τον υπουργό και τους εκπροσώπους των φορέων για την παρουσία τους, μίλησε για τη συγκεκριμένη συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται το 3ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας, μετά τη δεκαετή κρίση και σε ένα κομβικό χρονικό σημείο όπου η Ελλάδα ετοιμάζεται για μια νέα εποχή ανάπτυξης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δύναμη της πληροφορίας και στην σωστή προετοιμασία που οδηγεί στην επιτυχία.

«Το ΞΕΕ είναι πολύ περήφανο για το τι έχει επιτύχει όσον αφορά το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας. Ταυτόχρονα, το Επιμελητήριο στέκεται έμπρακτα δίπλα στον Έλληνα ξενοδόχο προκειμένου να πετύχει το συγχρονισμό του με τα δεδομένα και τις προκλήσεις των καιρών και να βελτιώνει συνεχώς το προϊόν του, καθώς η οικονομία της φιλοξενίας απαιτεί εγρήγορση, πληροφόρηση, καινοτομία και φυσικά διαρκή προσαρμογή.»

Στόχος, η συνεχής βελτίωση του ξενοδοχειακού προϊόντος και η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, όπως η 4η μετά-βιομηχανική επανάσταση και η κλιματική αλλαγή. Απαντώντας στις ανάγκες αυτές, όπως δήλωσε και ο κ. Βασιλικός «το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας με θεματολογία αιχμής και εξαιρετικούς ομιλητές στα πάνελ της διοργάνωσης, δίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά  “τροφή” για σκέψη και για πράξη, ενώ παράλληλα προτείνει λύσεις στην κατεύθυνση της σταδιακής απεξάρτησης και συνακόλουθα της διασποράς του κινδύνου για την ελληνική ξενοδοχία από τους μεγάλους tour operators και τους OTAs. Ως κορυφαία πλατφόρμα διαλόγου και γνώσης στον κλάδο, συμβάλλει ενεργά στο σχεδιασμό του στρατηγικού πλάνου που θα οδηγεί σε νέες υπεραξίες για τον ελληνικό τουρισμό και θα εγγυάται τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του».

Καταλήγοντας, ο κ. Βασιλικός επεσήμανε το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία ωφελούν τις τοπικές οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες, ενώ σημείωσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πότε ότι η επιτυχία φέρνει επιτυχία».

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο κ. Peter Ottmann, Διευθύνων Σύμβουλος του NürnbergMesse Group, στην «οικογένεια» του οποίου ανήκει πλέον και η FORUM AE, διοργανώτρια της XENIA. Συγκεκριμένα, ο κ. Ottmann μίλησε για τους στενούς δεσμούς που συνδέουν την Forum και πλεον την NürnbergMesse με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, καθώς και για τη σημασία που έχει ο Τουρισμός για την ελληνική οικονομία.

Χάρης Θεοχάρης: Η ώρα για ένα νέο μοντέλο τουρισμού

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως «το Φόρουμ Φιλοξενίας είναι μία σημαντική προσπάθεια στην οποία πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Πρέπει να εστιάσουμε στη γνώση για να μπορέσει να πάει μπροστά το ελληνικό τουριστικό προϊόν». Ο υπουργός, αφού αναφέρθηκε στη 10ετή οικονομική κρίση, σημείωσε πως ο τουρισμός αποτέλεσε «μαξιλάρι» ενάντια στην ύφεση και έδωσε ανάσα στη χώρα σε μια δύσκολη περίοδο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο ρόλος του τουρισμού διέψευσε τις αρνητικές προβλέψεις.

«Τώρα πια πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε και να κάνουμε την προσπάθεια για ένα νέο μοντέλο τουρισμού», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, ενώ συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται γνώση, πληροφόρηση και νέα μοντέλα διακυβέρνησης».

Τέλος, κατέληξε ότι ο τομέας του τουρισμού έχει μπροστά του μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις, αλλά διαβεβαίωσε ότι η «κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού θα σταθούμε δίπλα στον κλάδο».

Οι νέες προκλήσεις για τα ξενοδοχεία

Το Φόρουμ φιλοξένησε τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες, με τη συμμετοχή Ελλήνων, αλλά και διεθνών καταξιωμένων διεθνών ομιλητών. Παράλληλα, επικεντρώθηκε σε θέματα αιχμής όπως η νέα πραγματικότητα στο κομμάτι F&B των ξενοδοχείων, πώς οι ικανοποιημένοι εργαζόμενοι βοηθούν στις καλύτερες σχέσεις με τους πελάτες, αλλά και η πρόκληση των direct bookings.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με ένα πάνελ που συντόνισε ο Δρ. Peter O’Connor, Υπεύθυνος Αναλυτής Αγορών της Phocuswright και έλαβαν μέρος οι Ian Macleod, Chief Marketing Officer της Hotel tech SaaS Triptease, Frank Reeves, συνιδρυτής και Διευθ. Σύμβουλος της Avvio και Paulo Salvador, καθηγητής marketing και καινοτομίας. Κατά τη διάρκειά του αναλύθηκε το θέμα «The Challenge of Driving Direct Bookings: Taking back control over hotel distribution» όπου συζητήθηκαν οι τρόποι καλύτερης λειτουργίας και ορατότητας των ξενοδοχείων με τη βοήθεια εργαλείων όπως οι επίσημες ιστοσελίδες τους ή τα aggregators που παρέχουν δυνατότητες σύγκρισης τιμών.

Στο δεύτερο πάνελ που απαρτιζόταν από τους Τιμ Ανανιάδη, Γενικό Διευθυντή των ξενοδοχείων Grande Bretagne & King George, Θωμά Δούζη, συνιδρυτή και Διευθ. Σύμβουλο της Ergon Foods και την Δρ. Cindy Y. Heo, καθηγήτρια στην Ecole Hoteliere de Lausanne, συζητήθηκε ο τομέας F&B των ξενοδοχείων, οι προκλήσεις, οι τάσεις και οι ορθές πρακτικές για την αναβάθμισή του. Ο ομιλητές συμφώνησαν ότι πλέον τα εστιατόρια και γενικότερα το F&B συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και μοναδικής ταξιδιωτικής εμπειρίας, ενώ πραγματεύτηκαν τρόπους για το πώς μπορεί η εστίαση να γίνει η «καρδιά» ενός ξενοδοχείου.

Τέλος, οι Δρ Stephanie Pougnet-Rozan, καθηγήτρια στην Ecole Hoteliere de Lausanne, Κατερίνα Σαντίκου, managing director της Workathlon και Micah Solomon, influencer και though leader στο customer service, τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα «Happy Workforce-Happy Guest: Increase your employees’ engagement by challenging existing norms». Στο πάνελ συζητήθηκε πόσο και πώς το προσωπικό μπορεί να συμβάλλει και αυτό στη δημιουργία μιας πιο ιδιαίτερης ταξιδιωτικής εμπειρίας, ενώ αναλύθηκαν και οι τρόποι που μπορούν τα ξενοδοχεία να συγκεντρώσουν καταρτισμένους επαγγελματίες που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες τους.