Έ.Κουντουρά: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό

Α Decrease font Enlarge font
Έ.Κουντουρά: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το θεματικό τουρισμό, όπως γνωστοποίησε σήμερα Σάββατο η υπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας που διοργανώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στο πλαίσο της έκθεσης Xenia 2018.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει ενότητα με ρυθμίσεις σε διάφορα ζητήματα που έχουν τεθεί από τους φορείς του τουρισμού.

«Δημιουργούμε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο που χρειάζεται η ελληνική αγορά, μέσα από το οποίο «ανοίγουμε» το δρόμο  για την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και νέων  επαγγελματικών δραστηριοτήτων στον θεματικό τουρισμό, που θα αποφέρει νέα έσοδα και περισσότερες θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε επίσης στην εξαιρετική επίδοση του ελληνικού τουρισμού φέτος, υπογραμμίζοντας ότι οι αφίξεις (μαζί με την κρουαζιέρα) θα προσεγγίσουν τα 33 εκατομμύρια, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις θα είναι αυξημένες κατά 2 δισ.ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Σχετικά με τις επενδύσεις, είπε ότι φέτος προστέθηκαν 26.000 νέες κλίνες στο ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας, κυρίως στις υψηλές κατηγορίες, ενώ ανάλογος αριθμός νεών κλινών αναμένονται το 2019.

Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του Υπουργείου Τουρισμού για την δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας των  τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς και στην πρόσφατη υπουργική απόφαση για την κατάταξη των ξενοδοχείων στο σύστημα των αστεριών έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 σύμφωνα με την οποία: 

  • εισήχθησαν νέα κριτήρια για την προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση των ΑμεΑ
  • θεσπίστηκαν οι προδιαγραφές λειτουργίας των παραδοσιακών καταλυμάτων  σε κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
  • προβλέφθηκαν νέα προαιρετικά βαθμολογούμενα κριτήρια μοριοδότησης, μεταξύ των οποίων και για το σήμα  πιστοποίησης “Boutique Hotel” του ΞΕΕ με στόχο την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.
  • δίδεται η δυνατότητα σε περισσότερα ακίνητα που είναι εκτός χρήσης σήμερα σε όλη την χώρα, να αξιοποιηθούν και να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία.

Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε  στο αναπτυξιακό σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για τα επόμενα χρόνια με πυρήνα τη βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, και με στόχο την κινητοποίηση νέων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε όλη την Ελλάδα. Τόνισε τη σημαντική συμβολή του ξενοδοχειακού και ευρύτερου τουριστικού κλάδου στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών φιλοξενίας, και εξήρε την συνεισφορά των εργαζομένων που  προσδίδουν υπεραξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, τονίζοντας ότι  «ο  τουρισμός και κάθε δραστηριότητα γύρω από αυτόν έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο». 

Πρόσθεσε  ότι προσβλέπει  σε ακόμη πιο στενή συνεργασία ώστε «η  Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην τουριστική ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια, και ο τουρισμός να κινητοποιήσει νέα οριζόντια και πολλαπλάσια οφέλη για όλους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Εγκαίνια της Xenia

Νωρίτερα, η κυρία Κουντουρά εγκαινίασε την έκθεση XENIA 2018 στο Metropolitan Expo της Αθήνας, παρουσία των παραγόντων  της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας και εκπροσώπων επιχειρήσεων όλων των παραγωγικών κλάδων που συνδέονται με τον τουρισμό.