Α.Ανδρεάδης: Έρχεται δύσκολη διετία για τον τουρισμό στη Μεσόγειο

Α Decrease font Enlarge font
Α.Ανδρεάδης: Έρχεται δύσκολη διετία για τον τουρισμό στη ΜεσόγειοΣτο πάνελ του ΞΕΕ: Α.Ανδρεάδης, Σπ.Σπυρόπουλος και Στ.Κουτσιβίτης με τον δημοσιογράφο Κ.Δαυλό.

Ύφεση στον τουρισμό των μεσογειακών χωρών, που είχαν την προηγούμενη 6ετία έντονη ανάπτυξη, διαβλέπει ο κ.Ανδρέας Ανδρεάδης, διευθύνων σύμβουλος της Sani/Ikos Group (και επί χρόνια πρόεδρος του ΣΕΤΕ). Μεγαλύτερες δυσκολίες. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα έχει ο τουρισμός της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η επαναφορά στο προσκήνιο φτηνών προορισμών, πρωτίστως της Τουρκίας και δευτερευόντως της Αιγύπτου και άλλων χωρών, είναι ο βασικός λόγος για τις επερχόμενες δυσκολίες.

Μιλώντας σήμερα στο πάνελ για τις επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο στο δεύτερο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας του ΞΕΕ, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης Xenia 2018, ο κ.Ανδρεάδης χαρακτήρισε την Ελλάδα ως "εξωτικό προορισμό" για τους επενδυτές, καθώς τα εμπόδια για τις αδειοδοτήσεις στις επενδύσεις παραπέμπουν σε τέτοιες περιοχές του πλανήτη. 

Στην Ισπανία, όπου η Ikos επενδύει ήδη, όπως είπε, μέσα σε έξι μήνες ο επενδυτής ξέρει ότι θα πάρει την άδεια. Εδώ, ο νόμος ερμηνεύεται από κάθε υπάλληλο διαφορετικά, με αποτέλεσμα μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ να εξαρτάται από τη γραφειοκρατία.

Ο κ.Ανδρεάδης επισήμανε ότι εάν η Ελλάδα είχε το τουριστικό προϊόν τη Ισπανίας με τις υπάρχουσες αφίξεις θα είχε έσοδα της τάξης των 25 δισ,.ευρώ και όχι τα 16 δισ.ευρώ, που καταγράφονται. 

Τέλος, τόνισε ότι η επένδυση σε resort ξενοδοχεία μπορεί να είναι πιο αποδοτική από ένα ξενοδοχείο πόλης, γιατί στα θέρετρα ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος.

Στο ίδιο πάνελ, ο Senior Advizor της Oaktree Capital Management, κ.Σπύρος Σπυρόπουλος υπογράμμισε ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι ελκυστικός για επενδύσεις, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης κ.Στέλιος Κουτσιβίτης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τον τουρισμό πολυτελείας κατά 5% τα επόμενα χρόνια, ώστε να έχει περισσότερα έσοδα. 

Προς τούτο, όπως είπε, χρειάζοντα επενδύσεις σε σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα, με ξενοδοχεία, κατοικίες, μαρίνες κλπ, για να μεταπηδήσουμε από τον τουρισμό 4 και 5 αστέρων στον τουρισμό πολυτελείας. Τέτοια παράδειγμα είναι η επένδυση στο νέο Αστέρα Βουλιαγμένης.