Ξενοδοχεία: Πώς θα στήσετε το ιδανικό δωμάτιο

Α Decrease font Enlarge font
Ξενοδοχεία: Πώς θα στήσετε το ιδανικό δωμάτιο

Η άνεση στο δωµάτιο αποτελεί σηµαντικό στοιχείο της εµπειρίας επισκέπτη στο ξενοδοχείο, σε µια βιοµηχανία όπου η εξυπηρέτηση παίζει το κυρίαρχο ρόλο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Αυτό ισχύει τόσο για τους επισκέπτες που κάνουν διακοπές όσο και για εκείνους που βρίσκονται σε επαγγελματικό ταξίδι, οι οποίοι θεωρούν την άνεση το βασικό παράγοντα επιλογής ξενοδοχείου, σύμφωνα με έρευνα της PwC.

Το design του δωματίου παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και γι’ αυτό πολλοί ξενοδόχοι πέφτουν στην παγίδα να επενδύουν μεγάλα ποσά για να προσφέρουν επιπλέον ευκολίες, χωρίς όμως στην ουσία να αυξάνουν το value για τους επισκέπτες. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουν ποια χαρακτηριστικά δωματίου είναι σημαντικά για το κοινό-στόχο τους, ώστε να μπορούν να τα προσφέρουν χωρίς να αυξάνουν υπέρογκα τις τιμές δωματίου. Σύμφωνα με την World Hotels Collection, τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:

Πολυτελής απλότητα

Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, ή μια μεγάλη ημέρα στη δουλειά ή περιηγήσεων σε αξιοθέατα, οι επισκέπτες επιθυμούν να επιστρέψουν σε ένα δωμάτιο που αποπνέει ηρεμία και ξεκούραση. Τα λιγότερα στοιχεία στα δωμάτια διασφαλίζουν αυτή την αίσθηση και κοστίζουν λιγότερο (για παράδειγμα οι πίνακες ζωγραφικής).

Επαρκής φωτισµός περιβάλλοντος

Οι διακοσμητές εσωτερικών χώρων θεωρούν το φωτισμό μεγάλο στοιχείο του design δωματίου. Εκτός από τους πρακτικούς λόγους, ο φωτισμός είναι ένα από τα κύρια εργαλεία για να «μεγαλώσετε» τους χώρους όταν αυτό πρακτικά δεν είναι εφικτό.

Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε τον φυσικό φωτισμό καθώς αναδεικνύει καλύτερα τα χρώματα και αναπηδά στις ανακλαστικές επιφάνειες. Τα μεγάλα παράθυρα είναι η καλύτερη λύση για να φέρετε περισσότερο φυσικό φως στο δωμάτιο. Εγκαταστήστε διαφανείς κουρτίνες κάτω από κουρτίνες συσκότισης για να βελτιώσετε το φωτισμό διατηρώντας την ιδιωτικότητα των επισκεπτών.

Στον τεχνητό φωτισμό βοηθούν οι τοίχοι με απαλά χρώματα και τα φώτα σε ζεστές αποχρώσεις καθώς δημιουργούν μια αίσθηση φιλοξενίας. Τα dimmers με προσαρμοζόμενη ένταση φωτισμού αποτελούν σημαντικό στοιχείο του δωματίου γιατί δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ρυθμίσουν οι ίδιοι τα φώτα στις προτιμήσεις τους.

Τεχνολογία στο δωµάτιο

Σύμφωνα με έρευνα της Gallup, το 50% των επισκεπτών θα πλήρωναν περισσότερα εάν είχαν σημαντικά βελτιωμένη τηλεόραση δωματίου και αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο και όχι μειωμένη τις απογευματινές ώρες όπως συμβαίνει συνήθως στα ξενοδοχεία.

Η ζήτηση για υπηρεσίες όπως το Netflix και το Hulu αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η διασκέδαση στο δωμάτιο είναι σημαντική και έχει υψηλό value για τους επισκέπτες, όμως το σημαντικότερο που πρέπει να κάνουν τα ξενοδοχεία είναι να διευκολύνουν τη συνδεσιμότητα στα δωμάτια, δίνοντας τη δυνατότητα για σύνδεση πολλαπλών συσκευών την ίδια ώρα.

Το design του δωματίου παίζει επίσης ρόλο στην τοποθέτηση ηλεκτρικών πριζών.

∆ωµάτια φιλικά στο περιβάλλον

Η ευαισθησία προς το περιβάλλον είναι μια κίνηση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στη βιομηχανία του design, τα ξενοδοχεία ακολουθούν την τάση αυτή και οι πελάτες τους την επιζητούν.

Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, το 66% των ανθρώπων από όλο τον κόσμο προτίθενται να πληρώσουν περισσότερα για προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από εταιρίες που εφαρμόζουν τεχνικές με θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Εάν το ξενοδοχείο ανακαινίζεται, είναι λογικό να επενδυθεί ένα ποσό σε τοπικά υλικά, αειφόρα υφάσματα και άλλες ανακυκλώσιμες πηγές. Το μπαμπού είναι δημοφιλής ανανεώσιμη επιλογή για πατώματα που συνδυάζει την ομορφιά.

Η ενσωμάτωση περισσότερου πρασίνου όπως φυτά, κήποι και «ζωντανοί» τοίχοι δεν προσφέρουν απλώς την αίσθηση της ηρεμίας της φύσης αλλά βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα στα δωμάτια.