Ξενοδοχεία: Πόσα χρήματα πρέπει να διατίθενται για digital marketing; Πώς μεταφράζεται σε κρατήσεις

Α Decrease font Enlarge font
Ξενοδοχεία: Πόσα χρήματα πρέπει να διατίθενται για digital marketing; Πώς μεταφράζεται σε κρατήσεις

Τις απαιτήσεις για επιτυχημένο digital marketing ανέλυσε ο Marketing Manager της εταιρίας The Future Cats, κ. Δημήτρης Δημητριάδης μιλώντας σε ενότητα με τίτλο «Σύγχρονες Πλατφόρμες Ψηφιακής Διαφήμισης» στο πλαίσιο του Xenia Digi Hotel, σήμερα, Κυριακή, 24 Νοεμβρίου.

Ο κ. Δημητριάδης ανέλυσε τις τρεις φάσεις του ταξιδιού, στις οποίες το digital marketing έχει μεγάλη επίδραση στον ταξιδιώτη, σε διαφορετικά επίπεδα κάθε φορά.

Όπως είπε, η επιτυχία του digital marketing για κάθε κατάλυμα ορίζεται με διαφορετικά κριτήρια καθώς μια μονάδα μπορεί να επιδιώκει να αυξήσει το awareness για αυτήν μέσω διεθνών influencer ενώ άλλη να στοχεύει σε άμεση αύξηση των κρατήσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η παρακολούθηση της πορείας της καμπάνιας μέσω των analytics, σε σύγκριση με περασμένες χρονιές καθώς για τον απολογισμό της τρέχουσας, ενώ εξίσου απαραίτητη είναι και η πρόβλεψη για συγκεκριμένο budget με παράλληλο ορισμό των στόχων της καμπάνιας ψηφιακής διαφήμισης.

O κ. Δημητριάδης τόνισε ότι τα ξενοδοχεία θα πρέπει να διαθέτουν το 15% των κερδών τους ετησίως σε ανάγκες για το marketing. Από τον συνολικό προϋπολογισμό διαφήμισης δε, το 40% θα πρέπει να διατίθεται στο digital marketing και το 20% στα social media.

Στην πρώτη φάση του ταξιδίου, δηλαδή το τρίμηνο της έρευνας και προγραμματισμού του ταξιδίου από τους καταναλωτές, περιλαμβάνουν τρόπους έμπνευσής του για προορισμούς και κρατήσεις και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδιώκουν να τους προσεγγίζουν ήδη από αυτό το στάδιο εάν επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα του digital marketing.

Ακολούθως, κομβικό ρόλο σε αυτή τη φάση παίζει η έρευνα για προσφορές, ενώ μετά το κριτήριο της τιμής εξετάζονται οι επιθυμητές υπηρεσίες του ξενοδοχείου (π.χ. πρωινό κτλ.). Η υποφάση αυτή διαρκεί μια εβδομάδα, και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους προσέγγισης από διαφορετικές συσκευές και σε διαφορετικά κοινά ταξιδιωτών. Επομένως, η διαφήμιση δε μπορεί να έχει ένα μόνο μήνυμα, καθώς αυτό δε μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες διαφορετικών ταξιδιωτών.

Στη δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει την ημέρα πραγματοποίησης της κράτησης, οι ταξιδιώτες αναζητούν εμπιστοσύνη στην επιλογή της επιχείρησης. Σε αυτό το σημείο δεν παίζει τόσο ρόλο η χαμηλότερη δυνατή τιμή αλλά η εμπιστοσύνη στο brand. Μετά την πραγματοποίηση της κράτησης, και πριν την έναρξη του ταξιδιού, 2 μήνες δηλαδή πριν την αναχώρηση κατά μέσο όρο, ο ταξιδιώτης επιδιώκει να έρθει σε επαφή με τον πάροχο υπηρεσιών που διάλεξε, επιδιώκοντας να επικοινωνήσει μαζί του, είτε τηλεφωνικώς, είτε μέσω email. Αναζητά δηλαδή επιβεβαίωση και ζητά από την επιχείρηση να του εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Στην τρίτη φάση, δηλαδή κατά τη διάρκεια των διακοπών (2 εβδομάδες) και μετά το τέλος τους (διάρκεια για μια ζωή!!) η επιχείρηση θα πρέπει να φροντίσει για την περίοδο διαμονής του να προβάλλει διαφημίσεις στο κινητό, την πιο προσφιλή συσκευή των ταξιδιωτών, ενώ μετά το ταξίδι ο ταξιδιώτης θα γίνει ο πρεβευτής της εμπειρίας του στο ξενοδοχείο μιλώντας για αυτήν σε φίλους. Έτσι, σε συνδυασμό με τις δημοσιεύσεις στα social media, ο κύκλος επισκεπτών του ξενοδοχείου έχει μεγάλες πιθανότητες να διευρυνθεί.

Ποια κανάλια μπορούν να χρησιμοποιήσουν όμως οι ξενοδόχοι για digital marketing; Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι η οργανική διαφήμιση στα social media έχουν μικρό reach στους ταξιδιώτες, όμως το messenger προσφέρει πλέον μια ανεπανάληπτη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να μιλούν απευθείας με τον ξενοδόχο, σε άμεσο μήνυμα.