Ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των προκλήσεων

Α Decrease font Enlarge font
Ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των προκλήσεωνΓρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας είναι η βασική στόχευση που πρέπει να έχει ο ελληνικός τουρισμός, τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος, επισημαίνοντας ως βασικά προβλήματα, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την καθυστέρηση στην αναβάθμιση των υποδομών.

Μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια ανόδου των τουριστικών μεγεθών, πως βλέπετε να κινείται η επόμενη χρονιά;

Στον τουρισμό - και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω- ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος. Μπορεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν να διατηρεί τη δυναμική του, όμως στην κούρσα του ανταγωνισμού δεν τρέχουμε μόνοι μας, τρέχουν κι άλλοι. Ο άμεσος ανταγωνισμός στην ευρύτερη γειτονιά μας - Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία - ανακάμπτει. Αυτό φάνηκε ήδη από εφέτος αν και περιορίστηκε κατά κύριο λόγο σε last minute κρατήσεις.

Του χρόνου τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά κι αυτό σημαίνει ότι απαιτείται εγρήγορση. 

Ποιες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός τουρισμός;

Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αυτή όμως είναι μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση μέσα σ’ ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την άγρια υπερφορολόγηση, τον αθέμιτο ανταγωνισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να παρέχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των υποδομών, οι οποίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά τόσο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όσο και για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών. Οι προκλήσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.

Πως θεωρείτε ότι πρέπει να καταρτιστεί η στρατηγική ανάπτυξης ξενοδοχειακών υποδομών, δεδομένων των γεωγραφικών ανισοτήτων που επικρατούν στην Ελλάδα και ποια εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιηθούν;

Από το οδικό δίκτυο μέχρι τις μαρίνες, από τα συνεδριακά κέντρα μέχρι τα γήπεδα γκολφ έχουμε μείνει ως χώρα δραματικά πίσω. Χρειάζεται λοιπόν να γίνει ένας κεντρικός σχεδιασμός και με βάση τα χαρακτηριστικά και την ταυτότητα κάθε περιφέρειας της χώρας να δώσει ώθηση στη δημιουργία νέων υποδομών και στην αναβάθμιση όσων υπάρχουν και βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. Επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει, συνέργειες και συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιβάλλεται να γίνουν και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να προσανατολιστούν και όλα τα διαθέσιμα επενδυτικά εργαλεία.