Hotel Megatrends - Ξενοδοχειακές επενδύσεις: εφιάλτης ή ευκαιρία;

Α Decrease font Enlarge font
Hotel Megatrends - Ξενοδοχειακές επενδύσεις: εφιάλτης ή ευκαιρία;

Τις ευκαιρίες για επενδύσεις αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα αφορούσε το πάνελ που διοργανώθηκε στο Hotel Megatrends Talks, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της Xenia 2018, στο Metropolitan Expo. 

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Χάρης Σιγανός, Διευθύνων Σύμβουλος Zeus International / Strategical partner WYNDHAM GROUP OF HOTELS, Σπύρος Βενετσιάνος, Deputy General Manager, Head of Structured Finance Group corporate & investment Banking EUROBANK ERGASIAS S.A., Ιωάννης Καλλιάς, CEO TUV AUSTRIA HELLAS και Μανώλης Κουτελιάς, Head of Investment Projects Department, NOISIS DEVELOPMENT CONSULTANTS S.A. 

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε την ανάγκη το ξενοδοχειακό προϊόν να προσθέσει υπεραξία στον εκάστοτε τουριστικό προορισμό, δημιουργώντας έναν ακατανίκητο συνδυασμό για τον υποψήφιο επισκέπτη. Επεσήμανε άλλωστε ότι δεν είναι το ξενοδοχείο αυτό που φέρνει τουρισμό, αλλά ο προορισμός. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε αισιόδοξος για τα μελλοντικά οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου. Ωστόσο τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επενδυτής ξενοδόχος είναι μεγάλα, με πιο χαρακτηριστικό την έλλειψη χωροταξικού στον τουρισμό. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Zeus International και strategic partner στη Wyndham Group of Hotels Χάρης Σιγανός, τόνισε ότι οι επενδυτικές συνθήκες στην Ελλάδα, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους και προβλήματα, αναφερόμενος ενδεικτικά στα επιτόκια δανεισμού όπου στις χώρες της Δυτικής Ερώπης κυμαίνονται στο 1,2%. «Αν δεν φτιαχτεί το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε ώστε τα business plans να έχουν μια σταθερότητα, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε στην εμπειρία επενδύσεων της ZEUS σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. 

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και head of Structured Finance Group corporate & investment Banking Eurobank Ergasias S.A. Σπύρος Βενετσιάνος, υπογράμμισε ότι οι Ελληνικές Τράπεζες ενδιαφέρονται για τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών σχεδίων, καθώς ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους καθοριστικότερους τομείς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, οι υφιστάμενοι πελάτες των τραπεζών ενδιαφέρονται για επέκταση ή αναβάθμιση / εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών τους μονάδων, ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, έχουν ενδιαφέρον για εξαγορές, όπως και για νέες συνεργασίες και μοντέλα (π.χ. συνεργασίες με Funds, ανάθεση σε Operators, μισθώσεις κ.λπ.) ενώ υπάρχει ενδιαφέρον γύρω από προβληματικούς Ομίλους είτε για να εξαγορασθούν είτε για να ρυθμίσουν – αναδιαρθρωθούν χρηματοοικονομικά και λειτουργικά. Από την άλλη, οι νέοι πελάτες δείχνουν ενδιαφέρον για διαχείριση / franchising και rebranding μονάδων, για εξαγορές / πλειστηριασμούς / πωλήσεις δανείων και τέλος για ανάπτυξη γης, ωστόσο αξιολογούν ακόμα ιδιαίτερα αρνητικά τον κίνδυνο αδειοδότησης. 

Αναλύοντας τα βασικά κριτήρια που αξιολογούν οι τραπεζικοί οργανισμοί προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μια επένδυση, στάθηκε στην εμπειρία φορέων (ιδιοκτήτη, operator, ακόμα και του κατασκευαστή), στο ιστορικό συνεργασίας, στο location της ξενοδοχειακής μονάδας, στο ποσοστό ίδιας συμμετοχής και την ευρωστία των φορέων, στις εξασφαλίσεις / ροές / επιχειρηματικά πλάνα αλλά και στους υγιείς ισολογισμοί 

Ο CEO TUV Austria Hellas Ιωάννης Καλλιάς αναφέρθηκε στις διαδικασίες πιστοποιήσεων οι οποίες μπορούν να παρέχουν αειφορία στα επενδυτικά σχέδια και βελτιστοποίηση των διατιθέμενων πόρων. Οι πιστοποιήσεις αυτές αφορούν όλη τη λειτουργίας μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης, από την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, την ασφάλεια τροφίμων, το περιβάλλον, τους εταιρικούς κοινωνικούς απολογισμούς μέχρι την ασφάλεια των πληροφοριών και τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων. 

Τέλος, ο head of Investment Projects Department της Noisis Development Consultants S.A. Μανώλης Κουτελιάς, παρουσίασε τα είδη ενισχύσεων και κινήτρων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από διάφορους φορείς, όπως τα προγράμματα ΕΣΠΑ (Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) και τον αναμενόμενο Γ’ κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου (Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας), με ποσοστά ενισχύσεων έως και 55%.