Ψηφιακές κλειδαριές: Το μέλλον είναι ήδη εδώ

Α Decrease font Enlarge font
Ψηφιακές κλειδαριές: Το μέλλον είναι ήδη εδώ

Μετά από πολλές δεκαετίες στασιμότητας, οι κλειδαριές και τα κλειδιά των ξενοδοχειακών δωματίων βρίσκονται επιτέλους σε μια φάση αναβάθμισης και τεχνολογικής εξέλιξης από μηχανικές σε ηλεκτρονικές, προσφέροντας μεγάλες δυνατότητες ελέγχου ταυτότητας και κατά συνέπεια ασφάλειας.

Σήμερα η πλειοψηφία των ξενοδοχείων παγκοσμίως λειτουργεί με τη γνωστή τεχνολογία των μαγνητικών καρτών-κλειδιών ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η τεχνολογία RFID. Πλέον όμως οι κλειδαριές των δωματίων μεταλλάσσονται από «απομονωμένες συσκευές» σε διασυνδεδεμένες και το μέλλον επικεντρώνεται στα κινητά τηλέφωνα που όλοι μεταφέρουμε πάντα μαζί μας.

Τα τελευταία χρόνια πολλές ξενοδοχειακές αλυσίδες πειραματίζονται με τη χρήση των smartphones για το άνοιγμα της πόρτας των ξενοδοχειακών δωματίων. Η τεχνολογία υιοθετήθηκε αρχικά από μικρότερες αλυσίδες, με την αμερικανική Aloft (ανήκει στην Marriott International από το 2016) να κάνει την αρχή το 2014. 

Από τότε, η Hilton και η Starwood εξελίχθηκαν σε πρωταγωνιστές αυτής της αλλαγής ενώ η Hyatt έχει μπει δυναμικά με μια ξεχωριστή δική της εφαρμογή. Η αλυσίδα Hilton η οποία ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα κινητά για ξεκλείδωμα της πόρτας, δηλώνει πλέον ότι έχει ενσωματώσει αυτή την τεχνολογία σε 1700 μονάδες της στις ΗΠΑ και τον Καναδά και μετά από 11 εκατ. χρήσεις, δεν έχει την παραμικρή παραβίαση ασφαλείας.

Οι πελάτες της Hilton πρέπει να κατεβάσουν ένα application και να «ενεργοποιήσουν» το ηλεκτρονικό κλειδί τους μια ημέρα πριν την άφιξη στο ξενοδοχείο. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, μπορούν να κάνουν νωρίτερα το check-in τους και να επιλέξουν το επιθυμητό δωμάτιο. Κατά την άφιξη, οι πελάτες πατούν το κουμπί «Ξεκλείδωμα» στο κινητό τους πλησιάζοντας στο δωμάτιο.

Η Marriott έχει καθυστερήσει λίγο να ενσωματώσει αυτή την τεχνολογία αλλά δηλώνει ότι μέχρι το τέλος του έτους το ψηφιακό κλειδί θα λειτουργεί σε 700 μονάδες της.

Με τον τρόπο αυτό, ο πελάτης του ξενοδοχείου θα μπορεί να κάνει check-in και να μπαίνει στο δωμάτιό του χωρίς να περιμένει σε ουρές, χωρίς καν να έρχεται σε επαφή με κάποιον υπάλληλο του ξενοδοχείου, αν αυτό επιθυμεί. Ωστόσο η παγκόσμια τάση για προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, τουλάχιστον στους leisure πελάτες, δεν φαίνεται να οδηγεί σύντομα σε πλήρη κατάργηση του υπαλλήλου της reception, σίγουρα όμως οι νέες τεχνολογίες τον διευκολύνουν να εμπλουτίσει το ρόλο του με πιο διαδραστικές υπηρεσίες. 

Οι προκλήσεις

Η μετάβαση στις ψηφιακές κλειδαριές ήταν μέχρι τώρα μια αρκετά πολύπλοκη υπόθεση, καθώς πολλές εταιρείες που διαθέτουν κλειδαριές απαιτούσαν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης και οι πάροχοι συστημάτων PMS δεν είχαν καταφέρει να ενσωματώσουν αυτές τις λειτουργίες σε περιβάλλον cloud. Επιπλέον, το κόστος αντικατάστασης κλειδαριών σε συνδυασμό με το κατάλληλο λογισμικό, ήταν αρκετά υψηλό. Πλέον όμως, ο μεγάλος ανταγωνισμός αλλά και οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, αφενός έχουν δημιουργήσει νέες λύσεις και αφετέρου έχουν αρχίσει να πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω. Για παράδειγμα, η Ολλανδική startup 4Suites εγκαθιστά ένα τσιπάκι σε σχεδόν οποιαδήποτε κλειδαριά καθιστώντας την προσβάσιμη μέσω κινητού τηλεφώνου.

Από την άλλη, η «μάχη» μεταξύ android και iOS φαίνεται να επηρεάζει και το θέμα των ψηφιακών κλειδαριών. Οι περισσότερες λύσεις mobile key μέχρι τώρα χρησιμοποιούν την τεχνολογία NFC (Near Field Communication), την πλατφόρμα που πρώτη χρησιμοποίησε η Samsung και ακολούθησαν και οι άλλες εταιρείες κινητών συσκευών Android. Αρχικά η Apple προχώρησε στη χρήση του iBeacon κατόπιν όμως, σε μια ξαφνική στροφή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tom Cook, υιοθέτησε το πρωτόκολλο NFC, το οποίο μάλιστα θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τα smart watches.

Μέχρι να γίνει αυτή η σύγκλιση, δοκιμάστηκαν διάφορες εναλλακτικές σε πρωτόκολλα, όπως το Bluetooth ή η λύση να αποστέλλεται ένας κωδικός με sms στο κινητό του χρήστη (κάτι που έχει ως πλεονέκτημα τη μη εξάρτηση από wi-fi). Τελικά φαίνεται ότι το NFC θα αποδειχτεί ο νικητής της κούρσας.

Όσο για την ασφάλεια αυτών των συστημάτων, οι κρυπτογραφήσεις είναι πλέον τόσο εξελιγμένες που τα δωμάτια των ξενοδοχείων μπορούν έχουν ασφάλεια επιπέδου… τράπεζας.

Κόστος

Το πιο προφανές κόστος είναι η αντικατάσταση των κλειδαριών στις πόρτες. Τώρα όμως που καταλαγιάζει ο κουρνιαχτός της μάχης των πρωτοκόλλων, οι ξενοδόχοι μπορούν να αναπνεύσουν ανακουφισμένοι που το Bluetooth χάνει τη μάχη καθώς καταναλώνει μπαταρίες, κάτι ιδιαίτερα κοστοβόρο. Αντίθετα η NFC είναι απλούστερη και πολύ φθηνότερη.

Επίσης, αντίθετα με τις μεγάλες αλυσίδες που δημιουργούν εκ του μηδενός δικά τους συστήματα, οι μικρότερες μονάδες έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κάποια πλατφόρμα από αυτές που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, το κόστος της οποίας θα αποσβέσουν γρήγορα μέσω της εξοικονόμησης του κόστους αγοράς των καρτών-κλειδιών που χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα.