4 τεχνολογικές τάσεις στην ξενοδοχειακή τηλεόραση

Α Decrease font Enlarge font
4 τεχνολογικές τάσεις στην ξενοδοχειακή τηλεόραση

Οι σημερινές τηλεοράσεις των ξενοδοχειακών δωματίων χρησιμοποιούν τεχνολογία για να διευκολύνουν τους επισκέπτες τους να παρακολουθούν τα πάντα: από ζωντανή τηλεόραση, video on demand, πληρωμή ανά προβολή (pay per view) μέχρι streaming περιεχόμενο από τις κινητές συσκευές τους. Οι βασικές τάσεις που ήδη κυριαρχούν στις ξενοδοχειακές τηλεοράσεις παγκοσμίως έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελληνική αγορά και μπορείτε να τις αναζητήσετε στα περίπτερα της Xenia 2018.

1. Τεχνολογία οθόνης

Η τεχνολογία απεικόνισης συνεχίζει να εξελίσσεται με τις οθόνες OLED και LED 4K, οι οποίες πλέον καθίστανται διαθέσιμες και οικονομικότερες καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες λανσάρουν πάνελ 4Κ τόσο για οικιακούς όσο και για εμπορικούς καταναλωτές. Στην εμπορική αγορά, οι κατασκευαστές, όπως η LG και η Samsung Electronics, προσφέρουν πολλαπλές επιλογές ξενοδοχειακών τηλεοράσεων 4K υψηλής απόδοσης. Και οι ξενοδόχοι που επενδύουν σε τέτοιο εξοπλισμό, υιοθετούν πάνελς 4Κ, όχι τόσο λόγω της διαθεσιμότητας του περιεχομένου σήμερα, αλλά λόγω ότι σχεδιάζουν σε επίπεδο πέντε έως επτά ετών και η μετάβαση σε 4Κ συμβαίνει με ρυθμό πολύ ταχύτερο από τον αναμενόμενο.

2. Σχεδίαση τηλεόρασης

Ως αποτέλεσμα αυτών των τηλεοράσεων υψηλότερης κατηγορίας, τα ξενοδοχεία βλέπουν ότι ο σχεδιασμός της τηλεόρασης είναι τόσο σημαντικός όσο η ποιότητα εικόνας. Οι τηλεοράσεις γίνονται λεπτότερες και πιο κομψές κάθε χρόνο. Πρόσφατα, η LG έκανε το ντεμπούτο της στην πρώτη τηλεοπτική τηλεόραση Wallpaper OLED του κόσμου, η οποία είναι μόλις δύο δέκατα της ίντσας παχιά, δίνοντάς της μια αισθητική έμφαση που είναι τόσο κομψή όσο η ποιότητα της εικόνας.

3. Προβολή περιεχομένου από κινητές συσκευές

Οι νέες τηλεοράσεις επιτρέπουν στους επισκέπτες των ξενοδοχείων να εκμπέμπουν περιεχόμενο από τις κινητές τους συσκευές (οποιουδήποτε λειτουργικού, Android / IoS / Windows) προς τις οθόνες των δωματίων τους.

Έτσι οι επισκέπτες παρακολουθούν το περιεχόμενο που έχουν συνηθίσει, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται.

4. Έξυπνη τεχνολογία

Τα ξενοδοχειακά δωμάτια έχουν ενσωματώσει λειτουργίες όπως η διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας, η ρύθμιση φωτισμού, κλιματισμού, κ.ά., κάτι που έχει τεράστιο αντίκτυπο στις τηλεοράσεις. Στην εποχή που η έξυπνη διαχείριση έχει περάσει και στα σπίτια, οι ταξιδιώτες περιμένουν τέτοιους αυτοματισμούς και στα ξενοδοχειακά δωμάτια.

Και αυτό περνά μέσα από τις οθόνες. Οι καταναλωτές επίσης έχουν αρχίσει να συνηθίζουν να διαχειρίζονται το δωμάτιο από τις κινητές συσκευές τους και αυτή η συνήθεια τους συνοδεύει και στα ταξίδια τους. Οι ξενοδόχοι αγκαλιάζουν αυτή την αλλαγή και επενδύουν περισσότερο στην αυτοματοποιημένη και έξυπνη τεχνολογία των δωματίων του ξενοδοχείου, επιτρέποντας στους πελάτες τους να προσαρμόσουν την εμπειρία τους στα δικά τους δεδομένα και να την ευθυγραμμίσουν με την οικιακή τους εμπειρία.

Επιπλέον, οι εφαρμογές που είναι κατασκευασμένες για πλατφόρμες τηλεόρασης επιτρέπουν στους επισκέπτες να επωφεληθούν από τις βελτιωμένες προσφορές τους, όπως η παραγγελία room-service, η ζήτηση αυτοκινήτου ή το check-out μέσω της τηλεόρασης. Ταυτόχρονα, επωφελούνται και οι ξενοδόχοι καθώς μπορούν να αναβαθμίσουν την εμπειρία των πελατών τους μέσω μιας τηλεόρασης που ταιριάζει με την αισθητική του ξενοδοχειακού brand, των υπηρεσιών και των λύσεων φιλοξενίας συνολικά.

Η πιο σύγχρονη τάση στις ξενοδοχειακές τηλεοράσεις είναι η ικανότητά τους να συνδέονται με μια συσκευή streaming επιτρέποντας στον επισκέπτη να περιηγείται στο κινητό του και να προβάλλει το περιεχόμενο στην τηλεόραση του δωματίου. Αυτό το OTT (Over-the-Top) περιεχόμενο παρέχεται πλέον μέσω υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο διαδίκτυο, παρά μέσω καλωδίου ή παρόχου δορυφορικής σύνδεσης. Άλλωστε αυτή η λειτουργία έχει επεκταθεί πλέον και στα σπίτια και οι πελάτες των ξενοδοχείων περιμένουν να έχουν στο δωμάτιό τους τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη της τηλεόρασης φωτογραφίες σε υψηλή ποιότητα, να έχουν επιλογές ψυχαγωγίας, οδηγούς ηλεκτρονικών προγραμμάτων, μέσω της σύνδεση smartphones ή tablets. Όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές τηλεοράσεις έχουν ενσωματώσει τη δυνατότητα η διασύνδεση με κινητές συσκευές να γίνεται εύκολα και γρήγορα.

Για να υπάρχει αυτή η δυνατότητα σύνδεσης, θα πρέπει οι ξενοδόχοι να εγκαταστήσουν έναν μικρό μετατροπέα (dongle) σε κάθε δωμάτιο, ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση στο ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο ή στη χρήση προστατευόμενου λογισμικού.