Ο τουρισμός αντέχει στις κρίσεις...

Α Decrease font Enlarge font
Ο τουρισμός αντέχει στις κρίσεις...

Η κατάρρευση του Thomas Cook ήταν αναμφισβήτητα το μεγάλο γεγονός του 2019, προκαλώντας αρχικά σοκ σε όλη την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία και κυρίως στους προορισμούς της Μεσογείου, στους οποίους διακινούσε εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Όμως, μόλις δύο μήνες μετά, η αγορά δείχνει ότι το κενό του Thomas Cook σχεδόν καλύπτεται. Άλλοι tour operator και αερομεταφορείς έσπευσαν να καλύψουν τις θέσεις του σε πτήσεις και σε κλίνες στα ξενοδοχεία για το 2020, κάτι που επισημάνθηκε από τις τουριστικές ηγεσίες της Ελλάδας, της Ισπανίας και άλλων μεσογειακών προορισμών στην πρόσφατη έκθεση WTM στο Λονδίνο. Ο τουρισμός αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτικός στις κρίσεις γενικότερα, όπως έδειξε έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και του ειδικού σε θέματα διαχείρισης κρίσεων Global Rescue. Η έρευνα μελέτησε 90 κρίσεις κατά την περίοδο 2001-2018 και διαπίστωσε ότι το 2018 χρειάσθηκαν μόλις 10 μήνες για την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης σε ένα προορισμό μετά από μια κρίση, όταν το 2001 απαιτούνταν 26 μήνες για την ανάκαμψη.

Ετήσια ανάπτυξη 3,3% τα επόμενα χρόνια

Και για όσους ανησύχησαν ή συνεχίζουν να ανησυχούν για τις τουριστικές διακινήσεις την επόμενη 5ετία, ήρθε η Euromonitor International με το πρόσφατο report της να δώσει εκτίμηση για ετήσια ανάπτυξη 3,3% της παγκόσμιας ταξιδιωτικής βιομηχανίας μέχρι το 2024, με πρόβλεψη για 3 τρισ. δολάρια ετήσιο τζίρο του παγκόσμιου τουρισμού έως τότε. Το report αναδεικνύει, επίσης, κάτι που όλοι αντιλαμβανόμαστε: το μεγαλύτερο μερίδιο ταξιδιωτικών πωλήσεων θα έχει το διαδίκτυο (52%) και οι πωλήσεις μέσω κινητού θα αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του συνόλου ταξιδιωτικών κρατήσεων σε όρους αξίας. Η μετάβαση των ταξιδιών και της φιλοξενίας στην ψηφιακή εποχή θα συνεχισθεί πιο έντονα τα επόμενα χρόνια και όλοι όσοι θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί πρέπει να προσαρμοσθούν στις εξελίξεις.

H Xenia 2019

Με 550 εκθέτες από την αφρόκρεμα της προμηθευτικής και κατασκευαστικής αγοράς του ξενοδοχειακού κλάδου και με 45.000 αναμενόμενους επισκέπτες, η XENIA 2019 θα αποτελέσει για μια ακόμη χρονιά το ιδανικό περιβάλλον για ενημέρωση στις νέες τάσεις, στα καινοτόμα προϊόντα και τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στην κατασκευή, τη διακόσμηση, την τροφοδοσία, το e-marketing των ξενοδοχείων, και γενικότερα για το σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων. Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πολλές εκδηλώσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και συζητήσεις. Στην είσοδο της έκθεσης δε, θα σας περιμένει, όπως κάθε φορά, σε χιλιάδες αντίτυπα, το XENIA ΝΕWS για να σας δώσει την εξειδικευμένη ενημέρωση που χρειάζεστε, ώστε να έχετε συγκεντρωμένες όλες τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της φιλοξενίας.