10 μεγάλες επενδύσεις, που δίνουν το στίγμα της νέας εποχής στον ελληνικό τουρισμό

Α Decrease font Enlarge font
10 μεγάλες επενδύσεις, που δίνουν το στίγμα της νέας εποχής στον ελληνικό τουρισμό

Η τουριστική άνθηση, που γνώρισε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και οι θετικές εκτιμήσεις για το μέλλον, προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον Ελλήνων, ομογενών και ξένων επενδυτών. Από αυτό το κύμα επενδύσεων, επιλέξαμε, να παρουσιάσουμε 10 μεγάλα projects, που το καθένα θα δώσει το δικό του στίγμα στον ελληνικό τουρισμό. 

Η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, που θα φέρνει 1 εκατ. επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα

Η Lamda Development, που αναλαμβάνει πλήρως το οραματικό έργο του Ελληνικού, χαρακτηρίζει την επένδυση ως πρότυπο μοντέλο αστικής ανάπτυξης, το οποίο θα συνδυάζει τη φυσική ομορφιά της περιοχής και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της, με κτίρια τοπόσημα μοναδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης. Ο αειφόρος σχεδιασμός που προσεγγίζει το έργο, θα παρέχει παγκόσμιας εμβέλειας υπηρεσίες και υποδομές, ενώ θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της Αττικής, όπως τονίζει. Η επένδυση, που θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ στην πλήρη της ανάπτυξη, περιλαμβάνει οικιστικές αναπτύξεις, ξενοδοχειακές μονάδες, καζίνο, εμπορικές δραστηριότητες, χώρους οικογενειακής απασχόλησης – διασκέδασης, μουσεία, κέντρα πολιτισμού, κέντρα υγείας και ευεξίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, αναβάθμιση και ανάδειξη ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, Μητροπολιτικό Πάρκο συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ., κ.ά. Το έργο, όπως υπογραμμίζει, αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην επανατοποθέτηση της Αθήνας ως ενός εκ των σημαντικών τουριστικών προορισμών παγκοσμίως καθώς θα προσφέρει σημαντικό αριθμό νέων καταλυμάτων, αρχιτεκτονικών «τοποσήμων» καθώς και θεματικού τουρισμού, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν 1 εκατ. νέους τουρίστες μειώνοντας σημαντικά την εποχικότητα και αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τη μέση διάρκεια παραμονής και τη δαπάνη των τουριστών στην Αθήνα. Η επένδυση του Ελληνικού θα συμβάλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θα εισφέρει συνολικά πάνω από €14 δισ. έσοδα σε φόρους στο κράτος στον ίδιο χρονικό ορίζοντα. Η επένδυση θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Costa Navarino: 1,2 δισ. ευρώ νέες επενδύσεις με 7 ακόμη ξενοδοχεία και κατοικίες

Το τουριστικό συγκρότημα του Costa Navarino δεν αποτελεί μόνο μια εμβληματική επένδυση στον ελληνικό τουρισμό. Αποτελεί το πρότυπο για το πώς μια πραγματικά σύνθετη επένδυση γίνεται ο πυλώνας για να αναδειχθεί μια ολόκληρη Περιφέρεια, όπως αυτή της Πελοποννήσου, σε διεθνή τουριστικό προορισμό. Τώρα, το Costa Navarino εισέρχεται στη δεύτερη φάση του επενδυτικού του προγράμματος με τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, 7 νέων ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας περίπου 5.000 κλινών, όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας ΤΕΜΕΣ κ.Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Τα νέα ξενοδοχεία θα είναι: Δυο στη Γιάλοβα, 322 και 814 κλινών αντίστοιχα, που αναμένεται να λειτουργήσουν το 2021, 4 ξενοδοχεία στο Ριζόμυλο συνολικής δυναμικότητας άνω των 3.000 κλινών και δυο στο Navarino Hills κοντά στην περιοχή του Κυνηγού συνολικά 875 κλινών.

Το νέο μας όραμα για την περιοχή μας, είπε ο κ. Κωνσταντακόπουλος, είναι: «Να κάνουμε την Costa Navarino και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας έναν τόπο-πρότυπο στη Μεσόγειο, στον οποίο πάρα πολλοί άνθρωποι να θέλουν όχι μόνο να επισκεφθούν αλλά και να ζήσουν». Η Costa Navarino αποτελείται από 4 περιοχές, συνολικής έκτασης άνω των 10.000 στρεμμάτων. Οι περισσότεροι γνωρίζουν το Navarino Dunes, καθώς είναι η περιοχή όπου λειτουργούν σήμερα τα δύο πρώτα ξενοδοχεία, το ένα γήπεδο γκολφ, και οι πρώτες κατοικίες. Σε κάθε μία από τις 4 περιοχές, που έχουν τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά, προβλέπεται ο συνδυασμός ξενοδοχείων, τουριστικών κατοικιών, γηπέδων γκολφ και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων, υποδομών και εμπειριών, με στόχο να ενισχύσουν την καθιέρωση της περιοχής ως έναν προορισμό επιλογής για τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και έναν προορισμό πιο μακροχρόνιας διαμονής. Oι νέες επενδύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται, θα ξεπεράσουν τα 250 εκ. ευρώ. Η επόμενη 3η φάση των επενδύσεων αφορά την περιοχή του Ριζόμυλου, το Navarino Blue, στον Μεσσηνιακό κόλπο. Εκεί θα αναπτυχθούν 4 θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Επίσης δρομολογείται η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής Navarino Hills. Σε επόμενο στάδιο, εκτός από τα δυο γήπεδα γκολφ, η περιοχή θα περιλαμβάνει 2 νέα ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες. Η ανάπτυξη του Navarino Hills θα έχει περιορισμένη δόμηση και θα δώσει έμφαση σε δραστηριότητες αθλητισμού και ευεξίας καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, Συνοψίζοντας, το σύνολο όλων των επενδύσεων στην περιοχή, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι φάσεις, θα ξεπεράσει τα 1,2 δις ευρώ και η απασχόληση θα ξεπεράσει τις 11.200 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας. Σημαντικό στοιχείο του επενδυτικού σχεδίου είναι επίσης η ανάπτυξη των τουριστικών κατοικιών και στις 4 περιοχές της Costa Navarino. Οι αγοραστές αυτών των κατοικιών συνεχίζουν τις δικές τους επενδύσεις. Συνολικά στην Costa Navarino, οι επενδύσεις τρίτων σε αγορά και κατασκευή διάφορων τύπων κατοικιών θα φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το σύνολο των επενδύσεων στην Costa Navarino θα ξεπέρασει τα 2,5 δισ. ευρώ.

3 μεγάλες επενδύσεις  στην Κρήτη

Το πρώτο βήμα για την επένδυση Elounda Hills έγινε προ ημερών, καθώς στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έλεγχο το Προεδρικό Διάταγμα για το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ) της στρατηγικής επένδυσης που υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς. Η επένδυση, προϋπολογισμού 410 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην κατασκευή σε έκταση 675 στρεμμάτων πολυτελούς θερέτρου, το οποίο θα περιλαμβάνει παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικό λιμένα-μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα αναζωογόνησης. Το Elounda Hills αναπτύσσεται από την εταιρεία Mirum Hellas, του Ρώσου επενδυτή Βιτάλι Μπορίσοφ. 
 
Στη Σητεία, το πρότζεκτ «Itanos Gaia» (που έχει πάρει πράσινο φως αλλά έχει ακόμα εκκρεμότητες), με συνολικό προϋπολογισμό 418 εκατ., περιλαμβάνει την κατασκευή πέντε ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, καθώς και γηπέδου γκολφ. 
 

H κυπριακή εταιρεία Leptos Group σχεδιάζει την ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θερέτρου, που θα υλοποιηθεί σε ακίνητο, που βρίσκεται στον νοτιοανατολικό μυχό του κόλπου της Κισσάμου. Το συνολικό κόστος του έργου, κατά την εκτίμηση του φορέα της επένδυσης, ανέρχεται στα 303 εκατ. ευρώ. 

 

Το θέρετρο Kilada Hills και το One&Only Kea Island

Η Dοlphin Capital υλοποιεί δυο μεγαλόπνοες επενδύσεις, το παραθεριστικό θέρετρο Kilada Hills, ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ, συνολικής έκτασης 2.026 στρεμμάτων και το One&Only Kea Island, στην Κέα, μαζί με την Kerzner International Holdings Limited.
 
Το Kilada Hills, στην περιοχή της Ερμιονίδας στο Πόρτο Χέλι, θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.026 στρεμμάτων και περιλαμβάνει:
  • γήπεδο γκόλφ Jack Nicklaus Signature 18 οπών και Club House, 
  • πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, 
  • ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, 
  • beach club και 
  • αθλητικό κέντρο. 
Το One&Only Kea Island αναπτύσσεται σε παραθαλάσσια περιοχή 600 στρεμμάτων στη δυτική πλευρά της Κέας. Περιλαμβάνει 75 Resort Villas και έναν περιορισμένο αριθμό One&Only Private Homes διαθέσιμα προς πώληση. 
Το ξενοδοχείο θα φιλοξενεί ένα επιβλητικό SPA, ενώ θα αποτελέσει γαστρονομικό προορισμό για το νησί, προσφέροντας τρία εστιατόρια, δύο μπαρ και Beach Club. Το One&Only Kea Island, προσβάσιμο με ιδιωτικό σκάφος ή με ελικόπτερο, θα είναι το One&Only στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συνολικό κόστος επένδυσης υπολογίζεται να ανέλθει σε  150 εκ. ευρώ.

 

Σύνθετο τουριστικό πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο στον Ελαιώνα

 
Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ της οικογένειας Στασινόπουλου αναμένει τις εγκρίσεις για την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού πόλου, στον Ελαιώνα Ταύρου Αττικής, ιδιοκτησίας της, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ.

300 εκατ. ευρώ στην Αφάντου Ρόδου

Στην περιοχή του Γκολφ Αφάντου στη Ρόδο, η επένδυση των M.A.Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments, που κέρδισαν τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, θα φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει ξενοδοχεία πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 2.600 κλινών καθώς και πολυτελείς κατοικίες με επίκεντρο το γήπεδο γκολφ 18 οπών που λειτουργεί από το 1973 στην περιοχή, η οποία εκτείνεται σε ακτογραμμή 7 χιλιομέτρων στη Ρόδο.

 

Το «Atalanti Hills» στη Φθιώτιδα

Μετά από 12 χρόνια καθυστερήσεων, φαίνεται ότι και η επένδυση «Atalanti Hills», προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, στην περιοχή Έξαρχος του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας, αρχίζει να κινείται, με την υπογραφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού, με το οποίο χαρακτηρίζεται και οριοθετείται η πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) «Atalanti Hills» σε μη παραθαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα. Το «Atalanti Hills» θα αναπτυχθεί σε τμήμα έκτασης 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων και προβλέπει την τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων («Nότος», «Zέφυρος», «Bορράς»), συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών.